В чест на Деня на Св. Патрик тази вечер Националният

...
 В чест на Деня на Св. Патрик тази вечер Националният
Коментари Харесай

НДК светва в зелено за деня на Свети Патрик

 В чест на Деня на Св. Патрик довечера Националният замък на културата (НДК) и Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще бъдат осветени в зелено. Така те ще се включат в световна самодейност на Ирландия Global Greening, която свързва над 250 здания и забележителности в огромните градове по света, като Колизеума в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарския водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Музеят на цикладското изкуство в Атина, както и доста други.
НДК ще бъде осветена в зелено във вечерта на празника, 17 март, неделя. Фасадата на Националната библиотека пък ще бъде осветена във вечерите на 17 и 18 март, неделя и понеделник. Сградата, в която се намира Посолство на Ирландия, Платинум бизнес център (ул. „ Бачо Киро “ 26-30), също ще бъде осветена в зелено във вечерта на 18 март, понеделник.

Ирландците празнуват през днешния ден Деня на Свети Патрик. Светецът е признат за настойник на страната и на всички ирландци по света. По традиция на този ден ирландците се обличат в зелено. Смята се, че Свети Патрик, който покръстил ирландците през 5-и век, им обяснявал Троицата посредством детелината и от този момент тя е знак на страната.

Специален посетител у нас за празника ще бъде министър Шон Кани. Той ще участва на озаряването в зелено на НДК в неделя, малко след 19:00 ч. По време на престоя си в България на 17 и 18 март министърът ще организира срещи и с български политици, както и с членове на ирландската общественост в България.

Посланикът на Ирландия Майкъл Форбс сподели: „ Денят на Св. Патрик е опция дружно да почетем освен богатите ирландски обичаи, само че и връзката с приятелите ни по света, нашата обща история и цели. Затова тазгодишните тържества са отдадени на мощната ирландска връзка с Европейски Съюз, като ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици. “

Той добави: „ Радвам се да поздравявам ирландския министър на общинското развиване, естествените запаси и развиването на цифровите технологии Шон Кани, който идва в България особено за Деня на Св. Патрик. Неговото наличия е част от тактиката ни да насърчим директния контакт сред нашите две страни. Въпреки че Ирландия и България са ситуирани в разнообразни краища на Европейски Съюз, ние сме доста близки от позиция на нашата история и непоколебимия ни човешки дух. “
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР